Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Metody analizy sensorycznej jako narzędzie do oceny uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego. CZ. III. ZASTOSOWANIA.

Analiza sensoryczna jest stosowana w wielu dziedzinach życia codziennego. Jest ona najczęściej wykorzystywana do przeprowadzania oceny sensorycznej żywności oraz do oceny właściwości zapachów obecnych w środowisku. Metody analizy sensorycznej można z powodzeniem zastosować w przemyśle: spożywczym, chemicznym, kosmetycznym, farmaceutycznym, weterynaryjnym oraz perfumeryjnym. W pracy omówiono możliwości zastosowania metod analizy sensorycznej do badań jakości powietrza. Wykorzystanie tych metod umożliwia identyfikację punktowych źródeł emisji odorów na terenie składowisk odpadów komunalnych, oczyszczalni ścieków oraz zakładów przemysłowych i ferm hodowlanych. Przedstawiono również możliwość zastosowania metod analizy sensorycznej do oznaczania substancji zapachowych wywołujących nieprzyjemne wrażenia w pobliżu źródeł emisji odorów.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2016

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Metody analizy sensorycznej jako narzędzie do oceny uciążliwości zapachowej powietrza atmosferycznego. CZ. III. ZASTOSOWANIA." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab