Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Ocena wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego

Tłuszcze jadalne to ważny składnik diety człowieka. Mają one znaczący wpływ na prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Podczas smażenia olej podlega przemianom chemicznym, dlatego spożywane tłuszcze powinny charakteryzować się jak największą stabilności oksydacyjnej. Celem prowadzonych badań było określenie jakości olejów rzepakowego, mieszanego oraz rafinowanej oliwy z oliwek, pochodzących z rynku krajowego. Podczas badań określono parametr stabilności oksydacyjnej z wykorzystaniem urządzenia do przyspieszonego utleniania typu Rancimat, oraz oceniono stopień degradacji termicznej z wykorzystaniem ultraszybkiej chromatografii gazowej. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że dodatek oliwy z oliwek poprawia właściwości użytkowe oleju rzepakowego. Olej mieszany charakteryzuje się większą stabilnością oksydacyjną oraz ulega degradacji termicznej w mniejszym stopniu w porównaniu do oleju rzepakowego.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2017

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Ocena wpływu dodatku oliwy z oliwek na degradację termiczną rafinowanego oleju rzepakowego" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab