Woda jest substancją niezbędną do życia dla organizmów żywych. Ze względu na ważne role jakie odgrywa w przyrodzie i życiu człowieka, troska o jej jakość powinna być kluczowym aspektem działalności społeczeństwa. Pomimo wzrastającej świadomości prośrodowiskowej, do wody nadal wprowadzane są różnorodne zanieczyszczenia. W celu ich identyfikacji oraz określania źródła emisji wykorzystywane są tzw. markery zanieczyszczenia środowiska wodnego, zwane inaczej wskaźnikami. Obecnie do oceny jakości wody środowiskowej stosowane są klasyczne markery, spośród których wyróżnić można markery fizyczne (temperatura, smak, zapach, mętność), chemiczne (zawartość jonu amonowego, przewodność, odczyn pH, parametry sumaryczne takie jak OWO, ChZT, BZT) oraz mikrobiologiczne (zawartość bakterii kałowych, metody śledzenia źródeł skażenia mikrobiologicznego). W przypadkach kontroli jakości wody stosowanej do celów spożywczych, gdzie wymagana jest szybka reakcja na wystąpienie niekorzystnych czynników, wykorzystywany jest biomonitoring, określany mianem Biologicznego Systemu Wczesnego Ostrzegania, w którym to obserwowane są zachowania organizmów o małej tolerancji.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2017