Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Prosty aparat wykorzystujący technologię osmozy odwróconej do zagęszczania rodzimego soku brzozowego

W pracy przedstawiono prosty aparat laboratoryjny wykorzystujący technikę osmozy odwróconej, przewidziany do zagęszczania wiosennego soku brzozowego. Wyznaczono punkt pracy urządzenia i przetestowano go na syntetycznym soku drzewnym. Dokonano trójetapowego zagęszczenia pięciu próbek soku naturalnego przy jednoczesnym monitorowaniu procesu. Uzyskano ponad trzykrotne zagęszczenie soku, co dało produkt finalny zawierający 3,7 % suchej masy. Objętościowe natężenie przepływu usuwanej wody wahało się od około 30 ml/min dla soków naturalnych do 4 ml/min dla próbek najbardziej stężonych. Czas trwania procesu w pierwszym etapie zagęszczania wynosił około 25 minut w przeliczeniu na litr soku naturalnego. Przedstawione rozwiązanie techniczne ma bardzo korzystny stosunek możliwości które oferuje do ceny. Obszernie zostało przedyskutowane potencjalne znaczenie uzyskanego produktu. Może być on przeznaczony do bezpośredniego spożycia lub być podstawa do dalszego wzbogacania. Osmoza odwrócona jest techniką która nie degraduje przetwarzanego surowca i pozwala zachować jego naturalny charakter. Dzięki temu jest atrakcyjna metodą umożliwiającą wzbogacenie zagęszczanych próbek.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2017

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Prosty aparat wykorzystujący technologię osmozy odwróconej do zagęszczania rodzimego soku brzozowego" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab