Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Application of Potentiometric Taste Sensor with All Solid State Electrodes for Distinguishing of Red Dry Wines from Polish and French Vineyards

Opracowano nowy potencjometryczny czujnik smaku z sześcioma różnymi elektrodami typu All Solid State Electrode (ASSE). Każda z elektrod zawiera dwie warstwy: polimer przewodzący i membranę lipidowo-polimerową, w której rozpuszczone są poszczególne związki lipidowe. Potencjometryczny sensor smaku charakteryzuje się globalną selektywnością. Zastosowano go w celu odróżnienia próbek wytrawnych czerwonych win pochodzących z różnych polskich i francuskich winnic. Wina użyte do badań zostały wyprodukowane ze szczepu Pinot Noir (Vitis vinifera) i pochodziły z rocznika 2014. Wina te wyprodukowane zostały w polskich winnicach: Adoria i Miłosz oraz francuskiej winnicy Barton & Guestier. Stwierdzono, że potencjometryczny sensor smaku był stabilny przez trzy dni i był czuły na stężenia kwasu winowego. Próbki wina pochodzące z danej winnicy, lecz różnych butelek znajdują się w tej samej grupie na wykresie PCA. Wina pochodzące z polskiego regionu upraw są bliżej zlokalizowane na wykresie PCA niż wino francuskie. Jest to prawdopodobnie spowodowane tym, że wino francuskie charakteryzuje się niższą kwasowością organoleptyczną i wyższą zawartością fruktozy niż wina polskie. Wyniki sugerują, że ten nowy sensor może być używany do rozróżniania win czerwonych z polskich i francuskich winnic.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
angielski
Publication year
2018

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Application of Potentiometric Taste Sensor with All Solid State Electrodes for Distinguishing of Red Dry Wines from Polish and French Vineyards" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab