Omówiono podstawy mieszania konwekcyjnego, mechanicznego, hydraulicznego i barbotażowego stosowanego w technologiach fermentacji metanowej. Dokonano oceny wpływu intensywności mieszania mechanicznego na jakość i ilość powstającego biogazu, jak również na przebieg procesu fermentacji. Zbadano wpływ zmiany prędkości obrotowej mieszadła w reaktorze zbiornikowym z mieszadłem łopatowym na fermentację prowadzoną w sposób quasi-ciągły. Fermentację prowadzono w warunkach mezofilowych z hydraulicznym czasem zatrzymania 21 dni. Zaobserwowano 10% wzrost produkcji biogazu przy wzroście prędkości obrotowej mieszania z 60 do 70 min-1 bez istotnej zmiany składu biogazu i pozostałych parametrów procesowych.
Authors
- dr inż. Aranowski Robert,
- dr inż. Bartosz Dębski link open in new tab ,
- dr inż. Iwona Cichowska-Kopczyńska link open in new tab
Additional information
- Category
- Aktywność konferencyjna
- Type
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language
- polski
- Publication year
- 2018