Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

WPŁYW ŚREDNIEJ MASY CZĄSTECZKOWEJ BIO-POLIOLU NA STRUKTURĘ CHEMICZNĄ I WŁAŚCIWOŚCI TERMOPLASTYCZNYCH BIO-POLIURETANÓW

Od wielu lat wiodącym trendem w dziedzinie materiałów polimerowych, w tym poliuretanów jest poszukiwanie nowych alternatywnych monomerów [1]. W związku z tym głównym celem stało się zastąpienie surowców pochodzenia petrochemicznego monomerami otrzymywanymi z surowców roślinnych [1,2]. Obecnie na rynku istnieje wiele rodzajów materiałów polimerowych, jednakże to poliuretany stanowią najprężniej rozwijającą się grupę materiałów [2]. Tak szybką dynamikę rozwoju zawdzięczamy, wszechstronnym zastosowaniom materiałów poliuretanowych, co wynika z ich różnorodnych właściwości. Termoplastyczne bio-poliuretany zostały zsyntezowane w wyniku dwu-etapowej reakcji. Do syntezy wykorzystano następujące surowce: poli(trimetyleno glikol) Velvetol, (Mw= 1000, 2000 i 2700 g/mol), bio triizocyjanian Desmodur eco N7300, bio-1,4-butanodiol Warunki syntezy: %NCO: 8,5%, [NCO]/[OH]= 0,9, 0,95 i 1,0, katalizator DBTDL. Analiza otrzymanych materiałów została przeprowadzona z wykorzystaniem: FTIR-ATR, TGA, DMTA oraz statycznej próby wytrzymałościowej. Wszystkie przygotowane materiały wykazywały podobną strukturę chemiczną. Zaobserwowano wpływ Mw użytego poliolu na stopień separacji fazowej przygotowanych materiałów. Wraz ze wzrostem masy cząsteczkowej poliolu nastąpił spadek stopnia separacji fazowej. Wykazano także wpływ rodzaju poliolu na stabilność termiczną przygotowanych materiałów oraz właściwości wytrzymałościowe.

Authors

Additional information

Category
Aktywność konferencyjna
Type
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language
polski
Publication year
2019

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "WPŁYW ŚREDNIEJ MASY CZĄSTECZKOWEJ BIO-POLIOLU NA STRUKTURĘ CHEMICZNĄ I WŁAŚCIWOŚCI TERMOPLASTYCZNYCH BIO-POLIURETANÓW" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab