Z odcieków pofermentacyjnych pochodzących z trzech różnych grup odpadów (rolniczych, spożywczych, zwierzęcych) wytrącano struwit. Aby uzyskać maksymalną skuteczność wytrącania fosforu i azotu, odcieki pofermentacyjne wzbogacano dodatkiem związków magnezu (MgCl2, MgSO4, MgO). Wysoką skuteczność wytrącania struwitu uzyskano w temp. 21°C, przy pH 9, intensywności mieszania 240rpm,proporcjachmolowychMg:P=1,2:1oraz Mg:Ca < 1 i czasie reakcji 120 min. Stwierdzono wysoką efektywność usuwania jonów fosforanowych z odcieków pofermentacyjnych (71–98%) a jonów NH4 + w ilości 14–20%.
Authors
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.15199/62.2019.7.15
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Language
- polski
- Publication year
- 2019