Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Prozdrowotne właściwości fermentowanych napojów aroniowych i aroniowo-herbacianych

Kombucha to lekko kwaśny, orzeźwiający napój otrzymywany w wyniku fermentacji słodkiej herbaty przez żyjące w konsorcjach bakterie octowe oraz osmofilne drożdże, tzw. grzybek herbaciany. Drobnoustroje te próbuje się wykorzystać również do produkcji funkcjonalnych napojów na bazie surowców innych niż herbata. Celem pracy było otrzymanie fermentowanych napojów z ekstraktu z wytłoków z aronii z lub bez dodatku naparu z zielonej herbaty i określenie ich właściwości: pH, kwasowości, aktywności przeciwutleniającej oraz przeciwdrobnoustrojowej. Stwierdzono, że podczas fermentacji zmniejsza się pH i zwiększa kwasowość badanych napojów. W przypadku napoju aroniowo-herbacianego powstaje więcej kwasów organicznych niż w fermentowanym napoju aroniowym. Otrzymane napoje posiadają aktywność przeciwutleniającą większą niż napary wyjściowe. Skład związków polifenolowych w trakcie procesu fermentacyjnego ulega zmianie w obrębie poszczególnych grup związków w różnym stopniu. Napoje fermentowane aroniowe i aroniowo-herbaciane hamują aktywność enzymów amylolitycznych oraz wzrost drobnoustrojów patogennych, takich jak Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa oraz Listeria monocytogenes. Nie wpływają natomiast na bakterie Staphylococcus epidermidis.

Authors

Additional information

Category
Aktywność konferencyjna
Type
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language
polski
Publication year
2020

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Prozdrowotne właściwości fermentowanych napojów aroniowych i aroniowo-herbacianych" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab