Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności

Obecnie badania nad kwasami nukleinowymi koncentrują się na roli genetycznej tych makromolekuł. Można jednak przypuszczać, że DNA jak i RNA powszechnie występujące w żywności mają także ważne znaczenie żywieniowe. Świadczy o tym obecność w układzie pokarmowym szeregu mechanizmów odpowiedzialnych za detekcję, trawienie i przyswajanie tych składników pokarmu. W literaturze naukowej rośnie liczba doniesień sugerujących istotną rolę żywieniową spożywanych kwasów nukleinowych, ale wiedza ta jest daleka od uporządkowania i nie dostarcza jeszcze ugruntowanych poglądów, które mogłyby stanowić podstawę rekomendacji dietetycznych.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach
Language
polski
Publication year
2021

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Kwasy nukleinowe - niedoceniane składniki żywności" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab