Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME) w badaniach analitycznych żywności. Solid-phase microextraction (SPME) in food analysis-review

W pracy przedstawiono studium literaturowe dotyczące zastosowania technik SPME, jako metody izolacji i wzbogacania zanieczyszczeń, związków zapachowych i smakowych oraz dodatków funkcjonalnych z próbek żywności. Przedstawiono także czynniki wpływające na efektywność procesu mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej, wybrane chromatogramy obrazujące ten wpływ oraz tabelaryczne zestawienie przykładów zastosowań SPME do badań żywności.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2002

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Technika mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME) w badaniach analitycznych żywności. Solid-phase microextraction (SPME) in food analysis-review" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab