Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Oznaczanie monomerów cyklicznych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczach posmażalniczych.

Celem pracy było dopracowanie metody analitycznej oznaczania CMKT i oznaczenie ich zawartości w olejach ogrzewanych laboratoryjnie i w wybranych tłuszczach ze smażalni. Do badań użyto olejów roślinnych o zróżnicowanej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Oleje te ogrzewano w temp. 190oC przez 14 godzin w warunkach laboratoryjnych. Estry metylowe badanych prób tłuszczów poddano wyczerpującemu uwodornieniu stosując jako katalizator PtO2a następnie wyeliminowano nasycone kwasy tłuszczowe poprzez klatraty z mocznikiem. Frakcja nie tworząca klatratów zawierała CMKT. Związki te oznaczano ilościowo metodą GLC. Maksymalną zawartość CMKT stwierdzono w ogrzewanym oleju lnianym (0,46%), najmniej (0,16%) w ogrzewanym oleju rzepakowym. Zawartość CMKT w 3 próbach tłuszczów posmażalniczych z punktów tzw. małej gastronomii wahała się od 0,09 do 0,17%.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2003

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Oznaczanie monomerów cyklicznych nienasyconych kwasów tłuszczowych w tłuszczach posmażalniczych." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab