Porównano przebieg hydrolizy (lipolizy) oleju rzepakowego nieogrzewanego, ogrzewanego (240oC, 4h) i wyizolowanej z niego frakcji niepolarnej. Reakcję hydrolizy prowadzono w obecności lipazy trzustkowej w czasie 3, 5 i 10 min., stosując metodę Brockerhoffa. Produkty lipolizy rozdzielano metodą preparatywnej CCW, oznaczano ich skład procentowy oraz skład kwasów tłuszczowych triacylogliceroli, które nie uległy hydrolizie. Stwierdzono, że w oleju ogrzewanym i w wyizolowanej z niego frakcji niepolarnej, obecne są produkty przemian nienasyconych kwasów tłuszczowych, które utrudniają przebieg hydrolizy enzymatycznej w obecności lipazy trzustkowej. Nie stwierdzono selektywnego odszczepiania kwasów tłuszczowych w czasie lipolizy.
Authors
Additional information
- Category
- Aktywność konferencyjna
- Type
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Language
- polski
- Publication year
- 2003