Podano technologie, które mają lub mogą mieć zastosowanie do otrzymywania tłuszczów smażalniczych. Są to: heterogeniczne uwodornienie na katalizatorach metalicznych, głównie niklowych, frakcjonowana krystalizacja, mieszanie tłuszczów lub ich przeestryfikowanie. Przedstawiono wybrane oleje pozyskiwane z roślin oleistych poddanych modyfikacji genetycznej składu kwasów tłuszczowych. Omówiono zalety i wady każdej z metod modyfikacji tłuszczów. Podano charakterystykę i skład opatentowanych mieszanek tłuszczowych Good-Fryâ Oili Good-Fryâ sunolive Oil, skomponowanych na bazie wysokooleinowego oleju słonecznikowego z domieszką oleju sezamowego, oleju z otrębów ryżowych i ewentualnie, dodatkowo, dziewiczego oleju oliwkowego. Tłuszcze te wykazują najlepsze cechy użytkowe podczas procesu smażenia.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2003