Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Rozróznianie substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą.Recognition of substances responsible for taste by using liquid membrane oscillators.

Otrzymano krzywe oscylacyjne oscylatorów z membraną ciekłą zawierających anionowy (oleinian sodu) lub kationowy (chlorek brnzylodimetylotetradecyloamoniowy) surfaktant i substancje należące do czterech podstawowych klas samaku (słony, słodki, kwaśny i gorzki). Dla każdego przypadku zrekonstuowano portrety fazowe metodą opóźnienia czasowego. Stwierdzono, iż oscylatory z kationowym surfaktantem wydają sie byż korzystniejsze do rozróżniania tych substancji należących do róznych klas samku.

Authors

Additional information

Category
Publikacja monograficzna
Type
rozdział w książce - monografii autorskiej /podręczniku o zasięgu krajowym
Language
polski
Publication year
2004

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Rozróznianie substancji odpowiedzialnych za wrażenia smakowe za pomocą oscylatorów z membraną ciekłą.Recognition of substances responsible for taste by using liquid membrane oscillators." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab