Badano właściwości fizyczne trzech różnych próbek łoju wołowego, które różniły się składem kwasów tłuszczowych, a przez to również cechami fizycznymi. W badanych tłuszczach oznaczano zawartość fazy stałej metodą pNMR, oraz wyznaczano ich charakterystyki topnienia metodą DSC. Oznaczając zawartość fazy stałej w łoju stosowano różne temperatury i czasy termostatowania. Pomiary wykonywano metodą równoległą oraz szeregową. Tłuszcze przed wyznaczeniem charakterystyk topnienia termostatowano w sposób podobny jak przed oznaczeniem zawartości fazy stałej. Oznaczając zawartość fazy stałej stwierdzono, że łój należy poddawać temperowaniu. Po zastosowaniu tego procesu otrzymuje się wyższe zawartości fazy stałej. Charakterystyki topnienia pokazały, że silna przemiana egzotermiczna zachodzi w temperaturach 15-20C. Dlatego też temperowanie w 0oC wymaga znacznie dłuższego czasu niż temperowanie w 10C.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2004
Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Właściwości fizyczne łoju wołowego." link open in new tab