Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Zawartość fazy stałej oraz stabilność termooksydatywna wybranych strukturyzowanych lipidów. Solid fat content add thermooxidative stability of selected structured lipids.

Badano zawartość fazy stałej, temp. topnienia i stabilność termooksydatywną (met. DSC) strukturyzowanych lipidów otrzymanych na drodze enzymatycznego przeestryfikowania olejów rzepakowych oraz super oleiny palmowej kwasem behenowym. Oleje rzepakowe zawierające kwas behenowy posiadały odpowiednie wyróżniki jakości (tłuszcze plastyczne, t.t. około 38st.C, podwyższona stabilność termooksydatywna), pozwalające na zastosowanie ich jako medium smażalniczego.

Authors

Additional information

Category
Aktywność konferencyjna
Type
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language
polski
Publication year
2004

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Zawartość fazy stałej oraz stabilność termooksydatywna wybranych strukturyzowanych lipidów. Solid fat content add thermooxidative stability of selected structured lipids." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab