Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Enzymatyczna acydoliza jako metoda otrzymywania niskokalorycznych strukturyzowanych lipidów. Enzymatic acydolysis as a method for obtaining low-calorie structured lipids.

Badano stopień wbudowania się kwasów tłuszczowych krótko- i średniołańcuchowych C6 - C10 oraz kwasu behenowego C22 w TAG oleju rzepakowego, na drodze enzymatycznej acydolizy. Stwierdzono, że przy zachowaniu tych samych stosunków molowych oleju do kwasu 1:5, najmniej wbudowało się kwasu kapronowego C6 (9,9%) a najwięcej kwasu kaprynowego D10 (27,2%). Kwasy te wbudowały sie głównie w pozycje zewnętrzne sn-1,3 TAG a tylko niewielkie ich ilości zajmowały pozycję sn-2 TAG. Otrzymane triacyloglicerole były tłuszczami ciekłymi w temp. powyżej 0 st.C. Jedynie strukturyzowane lipidy zawierające kwas behenowy były stałe i topiły się w temp. około 30 st.C.

Authors

Additional information

Category
Aktywność konferencyjna
Type
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language
polski
Publication year
2004

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Enzymatyczna acydoliza jako metoda otrzymywania niskokalorycznych strukturyzowanych lipidów. Enzymatic acydolysis as a method for obtaining low-calorie structured lipids." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab