Zbadano zależności kinetyczne estryfikacji glicerolu kwasami tłuszczowymi (C12:0 - C18:0), prowadzonych w obecności soli cynku tych kwasów tłuszczowych. Przeanalizowano wpływ temperatury, stężenia karboksylanu oraz budowy części hydrofobowej kwasu tłuszczowego i karboksylanu, na postęp reakcji estryfikacji. Wyznaczono wartości odpowiednich stałych szybkości reakcji, energii aktywacji oraz maksymalnej zawartości monoestru glicerolu, możliwej do osiągnięcia w danych warunkach reakcji. Stwierdzono, że badana reakcja przebiega w układzie mikroemulsyjnym, który powstaje w czasie trwania procesu estryfikacji. Wartość równowagi hydrofilowo - lipofilowej (HLB) zsyntetyzowanych emulgatorów zależna był od budowy kwasu tłuszczowego a także od rodzaju i stężenia karbosylanu cynku, stosowanych w czasie estryfikacji glicerolu.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2004