W pracy przedstawiono możliwości wykorzystania optycznej tomografii koherencyjnej (OCT), spektroskopii fotoakustycznej (PAS)i spektroskopii czasu przelotu (TOF) w pomiarach glukozy w ośrodku silnie rozpraszającym. Równolegle opracowano modele propagacji światła w tych ośrodkach wykorzystując metodę Monte Carlo. W pomiarach wykorzystano ''Intralipid'' jako fantom tkanki. W dalszych badaniach wykorzystano mięso wieprzowe i dokonano wstępne pomiary in vivo. Wyniki pomiarów porównano z wynikami uzyskanymi na drodze modelowania.
Authors
- Erkki Alarousu,
- Jukka T. Hast,
- Matti T. Kinnunen,
- Mikhail Y. Kirillin,
- Risto A. Myllyla,
- dr hab. inż. Jerzy Pluciński link open in new tab ,
- Alexey P. Popov,
- Alexander V. Priezzhev,
- Prykari Tuukka,
- Juha Saarela,
- Zuomin Zhao
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- angielski
- Publication year
- 2004