Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Technological improvements in food production in the context of food quality and health safety.

W rozdziale wykazano sprzeczność pomiędzy szczytnymi celami Prawa Żywnościowego UE mającymi na celu absolutna ochronę zdrowia konsumenta a praktyką i wpływem wielkich organizacji przemysłowych skutkiem działań których, liczba dodatków do żywności z ok. 260 dozwolonych w RP przed wstąpieniem do UE wzrosła do ponad 330 wg aktów prawnych UE. Stosowanie dodatków do żywności ma przede wszystkim na celu przedłużenie okresu "shelf life" (przydatności do spożycia) np. przez dodatek dotychczas niedozwolonych w RP przeciwutleniaczy BHA (E 320) i BHT (E 321), bądź ułatwienie procesów technologicznych np. przez dodatek DMPS dimetylopolisiloksanu (E 900), substancji przeciwpianotwórczej, zapobiegającej m.in. pryskaniu tłuszczu przy smażeniu frytek.

Authors

Additional information

Category
Publikacja monograficzna
Type
rozdział w książce - monografii autorskiej/podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
Language
angielski
Publication year
2004

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Technological improvements in food production in the context of food quality and health safety." link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab