W rozdziale wykazano sprzeczność pomiędzy szczytnymi celami Prawa Żywnościowego UE mającymi na celu absolutna ochronę zdrowia konsumenta a praktyką i wpływem wielkich organizacji przemysłowych skutkiem działań których, liczba dodatków do żywności z ok. 260 dozwolonych w RP przed wstąpieniem do UE wzrosła do ponad 330 wg aktów prawnych UE. Stosowanie dodatków do żywności ma przede wszystkim na celu przedłużenie okresu "shelf life" (przydatności do spożycia) np. przez dodatek dotychczas niedozwolonych w RP przeciwutleniaczy BHA (E 320) i BHT (E 321), bądź ułatwienie procesów technologicznych np. przez dodatek DMPS dimetylopolisiloksanu (E 900), substancji przeciwpianotwórczej, zapobiegającej m.in. pryskaniu tłuszczu przy smażeniu frytek.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja monograficzna
- Type
- rozdział w książce - monografii autorskiej/podręczniku w języku o zasięgu międzynarodowym
- Language
- angielski
- Publication year
- 2004