Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Przemysłowa produkcja aminokwasów

Produkcję aminokwasów na skalę przemysłową uruchomiono na początku XX wieku. Obecnie w skali światowej wytwarza się ich prawie 2 mln ton rocznie. Początkowo aminokwasy otrzymywano z hydrolizatów białkowych. Obecnie na drodze syntezy chemicznej otrzymuje się glicynę i DL-metioninę. L-Tryptofan i kwas L-asparaginowy wytwarza się za pomocą enzymów bakteryjnych z prostych substratów. Najpopularniejszą metodą produkcji aminokwasów jest jednak fermentacja. Służy ona między innymi do otrzymywania L-lizyny, kwasu L-glutaminowego, L-treoniny i L-fenyloalaniny. W artykule omówiono przemysłowe procesy produkcji najpopularniejszych aminokwasów i ich zastosowanie.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
polski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Przemysłowa produkcja aminokwasów" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab