Produkcję aminokwasów na skalę przemysłową uruchomiono na początku XX wieku. Obecnie w skali światowej wytwarza się ich prawie 2 mln ton rocznie. Początkowo aminokwasy otrzymywano z hydrolizatów białkowych. Obecnie na drodze syntezy chemicznej otrzymuje się glicynę i DL-metioninę. L-Tryptofan i kwas L-asparaginowy wytwarza się za pomocą enzymów bakteryjnych z prostych substratów. Najpopularniejszą metodą produkcji aminokwasów jest jednak fermentacja. Służy ona między innymi do otrzymywania L-lizyny, kwasu L-glutaminowego, L-treoniny i L-fenyloalaniny. W artykule omówiono przemysłowe procesy produkcji najpopularniejszych aminokwasów i ich zastosowanie.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- polski
- Publication year
- 2005
Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Przemysłowa produkcja aminokwasów" link open in new tab