Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach

Badano frakcje oleju palmowego, łoju i tłuszczu mlekowego oraz mieszanek w których skład te frakcje wchodziły. Zawartość fazy stałej oznaczano metodą pNMR. Na drodze dwustopniowej krystalizacji w/w tłuszczów otrzymano frakcje nisko-, wysokotopliwą i środkową. Wyznaczono profile zawartości fazy stałej mieszanek zawierających różne proporcje frakcji nisko- i wysokotopliwej. Frakcje niskotopliwe krystalizują bardzo powoli dlatego muszą być poddane wielogodzinnemu chłodzeniu aby uległy zestaleniu. Stwierdzono, że niewielki dodatek frakcji wysokotopliwej do frakcji niskotopliwej powodował nieproporcjonalnie wysoki wzrost zawartości fazy stałej w mieszance.

Authors

Additional information

Category
Aktywność konferencyjna
Type
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language
polski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Zawartości fazy stałej we frakcjach wybranych tłuszczów oraz w ich mieszankach" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab