Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Porównanie aktywności przeciwutleniającej polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej oraz z cebuli, dodawanych do oleju rzepakowego

W sokach określono zawartość polifenoli (jako równoważniki wit. C lub katechiny - met. Folina-Ciocalteu. Sok z kapusty kiszonej zawierał ~9x10^-3^mg równ./mg s.m. soku a pozostałe po ~3x10^-3^ mg równ/mg s.m. soku. Aktywność przeciwutleniającą soków wyznaczono na podstawie testu w układzie β-karoten-kwas linolowy oraz testu DSC dla oleju rzepakowego. Stwierdzono, że pomimo 3krotnie wyższej zawartości polifenoli w soku z kapusty kiszonej, sok ten był najmniej aktywnym przeciwutleniaczem. Najlepsze właściwości przeciwutleniające wykazywał sok z kapusty surowej.

Authors

Additional information

Category
Aktywność konferencyjna
Type
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language
polski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Porównanie aktywności przeciwutleniającej polifenoli zawartych w sokach z kapusty surowej i kiszonej oraz z cebuli, dodawanych do oleju rzepakowego" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab