Artykuł prezentuje zalety kalibracji wielowymiarowej i zawiera omówienie uzywanych w niej technik chemometrycznych. Celem kalibracji jest znalezienie ilościowej zależności pomiędzy wynikiem (wynikami)pomiaru pewnej cechy (cech) próbki a zawartością w niej określonego analitu. Przy tradycyjnej kalibracji jednowymiarowej wykorzystujemy tylko jedną spośród wielu zarejestrowanych wartości sygnału, podczas gdy w kalibracji wielowymiarowej można wykorzystać wszystkie zarejestrowane wartości sygnału. Podejście takie ma szereg zalet: i)ograniczenie niepewności pomiarowej, ii)możliwość zastosowania czujników o niskiej selektywności, iii)kalibracja w obecności substancji interferujących, iv)kontrola danych. W artykule przedstawiono również przykłady zastosowania kalibracji wielowymiarowej w kilku dziedzinach analityki.
Authors
Additional information
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Language
- polski
- Publication year
- 2005