Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Kwas stearidonowy C18:4 (n-3) - źródła roślinne i potencjalne znaczenie w żywieniu człowieka

Przedmiotem publikacji jest omówienie znaczenia wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (WNKT) w żywieniu człowieka, roli kwasu stearidonowego C18:4 n-3 (SDA) w łańcuchu metabolicznym i przedstawienie źródeł olejów roślinnych zawierających SDA. Na celowość stosowania roślinnych źródeł SDA w żywieniu człowieka wskazuje ogólny deficyt długołańcuchowych WNKT n-3 w typowej diecie europejskiej, związany głównie z małą popularnością produktów spożywczych pochodzenia morskiego, szybka konwersja w organizmie SDA do kwasu eikozapentaenowego C20:5 n-3 (EPA) niezależnie od zaburzeń delta-6 desaturazy oraz duże znaczenie fizjologiczne i terapeutyczne EPA.

Authors

  • Jakub Dzik

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Kwas stearidonowy C18:4 (n-3) - źródła roślinne i potencjalne znaczenie w żywieniu człowieka" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab