Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes

Badano oscylacje róznicy potencjału elektrochemicznego miedzy fazami wodnymi. Jedna faza wodna zawiera kationowy lub anionowy surfaktant podczas gdy w drugiej fazie wodnej znajduje sie substancja odpowiedzialna za smak. Dwie fazy wodne sa rozdzielone faza olejową. Oscylacje były analizowane poprzez konstrukcje portretów fazowych uzywając metody opoznienia czasowego. Kształt portretów fazowych jest rozny dla oscylatorów z kationowym i anionowym surfaktantem. Portret fazowy dla układu nieznaną substancja smakową moze byc porownany ze zbiorem portrtetów otrzymanych dla innych okreslonych układów. To może prowadzić do rozpoznania nieznanej substancji.

Authors

Additional information

Category
Aktywność konferencyjna
Type
publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
Language
polski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Oscillating water-oil-water liquid membrane systems for molecular recognition of substances belonging to diferent taste classes" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab