Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Badania nad potencjometrycznymi sensorami smaku

Przedstwiono badania nad 5-kanałowym sensorem smaku kwasnego, zbudowanym z elektrod z membranami polimerowo - lipidowymi zawierającymi odpowiednie lipidy. Stwierdzono, że sensor ten jest bardzo czuły na zmainy stężenia kwasu cytrynowego, natomiast wykazuje nieco gorszą czułosc na obecnosć kwasu octowego. Stwirdzono dobrą trwałosć membran oraz powtarzalnośc otrzymanych wyników. Wydaje się, że badane układy mogą byc wykorzystane przy budowie potencometrycznych sensorów smaku.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Language
polski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Badania nad potencjometrycznymi sensorami smaku" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab