Publications Repository - Gdańsk University of Technology

Page settings

polski
Publications Repository
Gdańsk University of Technology

Treść strony

Polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked fish - a critical review

Dym wędzarniczy zawiera wśród setek składników co najmniej 100 wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA). Benzo{a}piren (BaP) jest uważany za wskaźnikowy, rakotwórczy WWA w wędzonych rybach. Współczesne procedury analityczne obejmujące ekstrakcję węglowodorów z matrycy, oczyszczenie, rozdzielenie metodą GC lub HPLC przy użyciu, odpowiednio, detektora MS albo FLD, umożliwiają oznaczenie indywidualnych WWA w wędzonych produktach w stężeniach rzędu 0,1 lub nawet 0,01 μg/kg. Ryby mocno wędzone w tradycyjnych wędzarniach zawierają w zewnętrznych warstwach do ok. 50 μg BaP w 1 kg, a ryby wędzone łagodnie w nowoczesnych urządzeniach tylko 0,1μg/kg lub mniej.

Authors

Additional information

Category
Publikacja w czasopiśmie
Type
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Language
angielski
Publication year
2005

Source: MOSTWiedzy.pl - publication "Polycyclic aromatic hydrocarbons in smoked fish - a critical review" link open in new tab

Portal MOST Wiedzy link open in new tab