Zbadano bioaktywność surowego i gotowanego czosnku (Allium sativium L.). Stwierdzono, że gotowanie czosnku w temperaturze 100 °C przez 20 minut nie wpływa na jego bioaktywność.Samcom szczurów (z badanej populacji) podzielonym losowo na 10 grup, podawano żywność z różnym dodatkiem czosnku. Natomiast grupa kontrolna była karmiona dietą podstawową złożoną ze skrobi pszenicznej, oleju sojowego, celulozy, minerałów i mieszaniny witamin. Stwierdzono, że dodatek surowego lub gotowanego czosnku do diety szczurów wpłynął na obniżenie poziomu lipidów i wzrost aktywności przeciwutleniającej plazmy.
Authors
- Shela Gorinstein,
- Maria Leontowicz,
- Hanna Leontowicz,
- Katarzyna Najman,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link open in new tab ,
- Yong-Seo Park,
- Soon-Teck Jung,
- Seong-Gook Kang
Additional information
- DOI
- Digital Object Identifier link open in new tab 10.1016/j.nutres.2006.06.008
- Category
- Publikacja w czasopiśmie
- Type
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Language
- angielski
- Publication year
- 2006