W pracy przedstawiono metodę oznaczania związków karbonylowych w spirytusach i wódkach, wykorzystującą do izolacji i wzbogacania technikę mikroekstrakcji do pojedynczej kropli (SDE)po derywatyzacji analitów O-(2,3,4,5,6-pentafluorobenzylo)hydroksylaminą. Określono optymalne parametry izolacji i wzbogacania aldehydów z roztworów alkoholowych (objętość próbki, objętość kropli, zawartość alkoholu, temperaturę i czas ekstrakcji). Opracowana metoda SDE-GC-ECD umożliwia oznaczanie aldehydów C1-C6 na poziomie poniżej ug/L. Czas analizy bez derywatyzacji wynosi 35 minut. Procedurę zastosowano do oznaczania aldehydów w rzeczywistych napojach alkoholowych (wódkach). Niski koszt analizy i prostota procedury powoduje że opracowana procedura jest wygodą alternatywą dla techniki mikroekstrakcji do fazy stacjonarnej (SPME) i innych bardziej pracochłonnych metod.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- Artykuł w czasop. z listy filadelfijskiej - wersja online, lub CD
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2006