Wióry (trociny) są niechcianym produktem towarzyszącym procesowi przecinania. Jednakże, niosą one w sobie wiele informacji świadczących o przebiegu procesu obróbki. Metoda oceny składu procentowego wiórów - ich frakcji - jest prosta lecz ma szereg ważnych ograniczeń. W pracy zaprezentowano nowy alternatywny sposób pomiaru geometrii wiórów. Przedstawiono wyniki dla skrawania drewna mrożonego i nie mrożonego. Wyniki uzyskane ta metodą dają znacznie większą ilość informacji i mogą być stosowane do diagnozowania procesu przecinania.
Autorzy
- Jakub Sandak,
- prof. dr hab. inż. Kazimierz Orłowski link otwiera się w nowej karcie ,
- Martino Negri
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Aktywność konferencyjna
- Typ
- publikacja w wydawnictwie zbiorowym recenzowanym (także w materiałach konferencyjnych)
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2006