Przedstawiono metodę wytwarzania biodiesla z oleju posmażalniczego oraz zaproponowano sposób zagospodarowania gliceryny, powstającej jako produkt uboczny tego procesu. Wykazano, że odpadowy olej jadalny może stanowić substrat reakcji transestryfikacji prowadzącej do otrzymania EMKT. Przeprowadzono proces transestryfikacji zasadowej I i II- stopniowej oraz estryfikację kwaśną. Właściwości fizykochemiczne otrzymanego paliwa porównano z odpowiednimi parametrami oleju napędowego. Produktem ubocznym procesu transestryfikacji jest gliceryna. Zaproponowano możliwość oczyszczania frakcji glicerynowej oraz jej zagospodarowania przez estryfikację z odpadowym kwasem octowym. Estryfikacja gliceryny kwasem octowym prowadzi do otrzymania triacetiny.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2006