Zbadano przemiany fazowe jakim ulegają układy emulsyjne w czasie procesu emulgowania, prowadzonego w obecności emulgatora acyloglicerolowego modyfikowanego stearynianem cynku. Rodzaj przemian mikrostrukturalnych jakim ulegały emulsje zależny był w głównej mierze od temperatury oraz zawartości fazy wodnej. Obserwowano powstawanie emulsji typu W/O, która wraz z obniżaniem temperatury ulegała inwersji prowadzącej do powstania dyspersji typu O/W lub układu typu 'W/O + O/W/O', w zależności od zawartości fazy olejowej i wodnej w układzie. Analizowano także kinetykę przemiany alfa-krystalicznej formy emulgatora acyloglicerolwego w formę typu 'coagel'.
Autorzy
- dr hab. inż. Adam Macierzanka link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Halina Szeląg link otwiera się w nowej karcie ,
- Thomas Moschakis,
- Brent S. Murray
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1021/la052937p
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2006