Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Phase transitions and microstructure of emulsion systems prepared with acylglycerols/zinc stearate emulsifier

Zbadano przemiany fazowe jakim ulegają układy emulsyjne w czasie procesu emulgowania, prowadzonego w obecności emulgatora acyloglicerolowego modyfikowanego stearynianem cynku. Rodzaj przemian mikrostrukturalnych jakim ulegały emulsje zależny był w głównej mierze od temperatury oraz zawartości fazy wodnej. Obserwowano powstawanie emulsji typu W/O, która wraz z obniżaniem temperatury ulegała inwersji prowadzącej do powstania dyspersji typu O/W lub układu typu 'W/O + O/W/O', w zależności od zawartości fazy olejowej i wodnej w układzie. Analizowano także kinetykę przemiany alfa-krystalicznej formy emulgatora acyloglicerolwego w formę typu 'coagel'.

Autorzy