Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Przemiany termooksydatywne wybranych olejów oliwkowych i oleju rzepakowego, zachodzące w czasie ogrzewania i smażenia

Omówiono przemiany termooksydatywne zachodzące w tłuszczu podczas procesu smażenia oraz wpływ produktów powstających w wyniku tych przemian na zdrowie człowieka. Na przykładzie wybranych olejów oliwkowych (Extra virgin, Pomace i Sansa) oraz oleju rzepakowego pokazano zależność wybranych wskaźników jakości tłuszczów smażalniczych (LK, LOO, L.An, zawartość frakcji polarnej oraz polimerów i dimerów TAG) od czasu smażenia i rodzaju użytego tłuszczu w modelowych procesach płytkiego i głębokiego smażenia.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2006

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Przemiany termooksydatywne wybranych olejów oliwkowych i oleju rzepakowego, zachodzące w czasie ogrzewania i smażenia" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie