Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności

Występowanie większości chorób cywilizacyjnych może być rezultatem stresu oksydacyjnego prowadzącego do różnorodnych zmian w ludzkim organizmie, wywołanych działaniem tzw. reaktywnych form tlenu. Z tego też powodu pojawiło się olbrzymie zapotrzebowanie na szybkie testy umożliwiające pomiar całkowitej zawartości przeciwutleniaczy czy też ogólnej siły przeciwutleniającej produktów żywnościowych a w szczególności świeżych warzyw i owoców, stanowiących główne źródło naturalnych przeciwutleniaczy w diecie. W pracy przedstawiono opisy zasad oznaczenia in vitro właściwości przeciwutleniających próbek żywności najczęściej wykorzystywanych metod opartych zarówno na mechanizmie reakcji przeniesienia jednego atomu wodoru (ang. hydrogen atom transfer - HAT) oraz na mechanizmie przeniesienia pojedynczego elektronu (ang. single electron transfer). Dodatkowo przedstawiono sposoby ilościowego oznaczania zdolności przeciwutleniającej próbek oraz wady i zalety poszczególnych metod.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Język
polski
Rok wydania
2007

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Rozdział 10.2 Metody oznaczania właściwości przeciwutleniających próbek żywności" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie