Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

The bioactivity of processed garlic (Allium sativum L.) as shown in vitro and in vivo studies on rats

Czosnek w trakcie procesu obróbki traci znaczną część swojej bioaktywności. Właściwości przeciwutleniające zmierzone metodą FRAP i DPPH stwierdzono na najwyższym poziomie w przypadku czosnku surowego oraz po krótkim okresie gotowania. Badania na szczurach poddanych diecie z dodatkiem krótkogotowanego czosnku potwierdziły, że proces ten nie zaburza właściwości przeciwutleniających surowego czosnku. U zwierząt stwierdzono poprawę wskaźników cholesterolu, fibrynogenu i aktywności przeciwutleniającej w surowicy krwi. Stwierdzono, że optymalny reżim temperaturowy i czasowy musi być utrzymany w celu zachowania najwyższej bioaktywności czosnku.

Autorzy