Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Comparison of extraction techniques of robenidine from poultry feed samples

W publikacji opisano wykorzystanie różnych technik ekstrakcji kokcydistatyków (na przykładzie robenidyny) z próbek pasz zwierzęcych. W trakcie badań porównano wpływ różnych parametrów ekstrakcji na współczynniki odzysku analitu. Wśród wykorzystanych technik ekstrakcji wymienić należy: ekstrakcję za pomocą rozpuszczalnika wspomaganą ultradźwiękami oraz mikrofalami, ekstrakcję w aparatach Soxhleta i Soxteca a także ekstrakcję przez wytrząsanie oraz przyspieszoną ekstrakcję za pomocą rozpuszczalnika. Uzyskane ekstrakty nanoszono na czoło kolumienki ekstracyjnej (pipeta Pasteura wypełniona uwodnionym tlenkiem glinu), po czym pozwalano, aby cała objętość ekstraktu została wchłonięta przez złoże. Następnie robenidynę wyeluowywano ze złoża kolumienki. Jako eluent stosowano 10 ml metanolu (czystości HPLC). Przed analizą oczyszczone ekstrakty odparowano do objętości 10 ml w strumieniu azotu. Analizę chromatograficzną przeprowadzano z wykorzystaniem chromatografu cieczowego Agilent 1100 series LC-DAD-MSD wyposażonego w kolumnę chromatograficzną LiChrosphere ODS 125mm L. x 4.0 mm ID, 5 μm (Merck).Przeprowadzone doświadczenia pokazały, że najwyższe odzyski robenidny z próbek pasz zwierzęcych uzyskano stosując ekstrakcję za pomocą rozpuszczalnika wspomaganą mikrofalami (MAE) i przyspieszoną ekstrakcję za pomocą rozpuszczalnika (ASE). Najmniejsze odzyski uzyskano dla ekstrakcji przez wytrząsanie jak i ekstrakcji za pomocą rozpuszczalnika wspomaganą ultradźwiękami. Pomimo jednak tego, technika ekstrakcji przez wytrząsanie jest najczęściej stosowaną w laboratoriach badawczych. Przemawia za tym nie tylko łatwość obsługi ale przed wszystkim cena aparatury, która jest niewątpliwie wielokrotnie niższa od ceny ekstraktora do ASE, MAE a nawet Soxteca.

Autorzy