Mechanizm śmierci mikroorganizmów w warunkach wysokociśnieniowych jest bardzo złożony i nie został w pełni wyjaśniony. Ciśnienia rzędu 5-40 MPa zazwyczaj nie prowadzą jeszcze do śmierci komórek, lecz powodują zmiany ich kształtu i wymiarów lub ruchliwości. W przypadku niektórych mikroorganizmów, głównie grzybów, wydłużenie komórki może prowadzić do mechanicznego rozerwania naprężonej ściany komórkowej i w efekcie do inaktywacji komórki. Uważa się, że główną przyczyną śmierci bakterii pod wpływem zwiększonego ciśnienia są zmiany w błonie cytoplazmatycznej, która traci swój półprzepuszczalny charakter. Według niektórych autorów efekt letalny wiąże się także z denaturacją kluczowych enzymów i wskutek tego z zahamowaniem podstawowych przemian metabolicznych. Ciśnienie w znaczący sposób działa na rybosomy, a proces biosyntezy białka jest bardzo wrażliwy na zmiany ciśnienia.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2007