Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Niebiałkowe związki azotowe. Rozdział 8

Azot związków niebiałkowych stanowi od kilku do kilkudziesięciu procent ogólnej ilości azotu w różnych surowcach żywnościowych. Wskutek enzymatycznych i chemicznych przemian w czasie przechowywania i przetwarzania zmienia się udział i skład tych związków. Niebiałkowe związki azotowe uczestniczą w tworzeniu zapachu i smaku produktów żywnościowych, niektóre z nich, np. histamina są szkodliwe dla zdrowia, inne np N-nitrozoaminy lub heterocykliczne aminy aromatyczne są rakotwórcze, a liczne peptydy mają korzystne działanie biologiczne.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja monograficzna
Typ
rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
Język
polski
Rok wydania
2007

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Niebiałkowe związki azotowe. Rozdział 8" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie