Mutagenami są nazywane czynniki i substancje mogące powodować zmiany w zapisie genetycznym, kancerogenami lub czynnikami rakotwórczymi natomiast te, które przyczyniają się do powstawania nowotworów, z wyłączeniem podatności uwarunkowanej genetycznie. Przetwórstwo, a w szczególności obróbka termiczna żywności, jest główną przyczyną tworzenia się mutagenów i kancerogenów; niemniej jednak zwiększają one trwałość żywności. Badania nad poznaniem procesów odpowiedzialnych za ich tworzenie, a także nad ich udziałem w transformacji zdrowej komórki w nowotworową doprowadziły także do odkrycia w produktach spożywczych wielu substancji o właściwościach przeciwrakotwórczych.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja monograficzna
- Typ
- rozdział, artykuł w książce - dziele zbiorowym /podręczniku o zasięgu krajowym
- Język
- polski
- Rok wydania
- 2007
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Rozdział 4. Mutagenne, rakotwórcze i przeciwrakotwórcze składniki żywności" link otwiera się w nowej karcie