Pestycydy oraz anality z grupy polichlorowanych bifenyli (PCB), można znaleźć w żywności w niewielkich stężeniach, jednak ich zdolność do kumulacji i toksyczność powodują konieczność oznaczanie tych związków w żywności. Analiza próbek żywności pod kątem obecności pestycydów i analitów z grupy PCB przysparza wiele trudności ze względu na specyfikę przygotowania próbki w oparciu o wieloetapowe operacje oczyszczania próbki zawierającej śladowe ilości analitu przy jednoczesnym dużym obciążeniu substancjami przeszkadzającymi. Wszystkie etapy procedury analitycznej, na którą składają się: pobranie i przygotowanie próbki, ekstrakcja analitów z matrycy, oczyszczanie ekstraktów i oznaczenie końcowe, są bardzo istotne, a dokładność i prawidłowość ich wykonania ma decydujący wpływ na wynik końcowy.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1016/j.foodchem.2007.11.024
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2008