Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych

Roślinne albuminy 2S są znane jako białka zapasowe obecne w nasionach niektórych roślin jadalnych, takich jak: soja, słonecznik, gorczyca i orzech brazylijski. Białka te posiadają niezwykłą strukturę drugorzędową, będącą wynikiem obecności bogatych w cysteinę motywów C-Xn-CXn-CC-Xn-CXC-Xn-C-Xn-C oraz czterech wiązań disiarczkowych. Dzięki tej strukturze, albuminy 2S są odporne na obróbkę termiczną i proteolizę. Niektóre z tych białek zostały zidentyfikowane jako alergeny w żywności, ale wśród nich są także białka o właściwościach przeciwzapalnych i przeciwnowotworowych. W artykule opisano struktury i właściwości najlepiej scharakteryzowanych albumin 2S.

Autorzy

  • Justyna Czarnecka,
  • Maria Koziołkiewicz

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2007

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Albuminy 2S - roślinne białka zapasowe o właściwościach alergennych" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie