Mechanizmami przeciwrakotwórczego działania związków zawartych w kapuście jest m.in. metaboliczna aktywacja enzymów II fazy detoksykacji, indukcja enzymów naprawczych DNA oraz aktywnośc przeciwutleniająca. Do enzymów II fazy odtruwania należą m.in. S-transferazy glutationowe (GST) oraz oksydoreduktaza chinonowa NQO1 zwana też DT-diaforazą. GST katalizują reakcję sprzęgania glutationu z wieloma różnymi typami ksenobiotyków, ułatwiając w ten sposób eliminację szkodliwych związków z organizmu. Natomiast oksydoreduktaza chinonowa katalizuje dwuelektrodową redukcję chinonów, imin chinonów oraz tlenków azotu, odgrywając zatem istotna rolę w komórkowej obronie przed kancerogenezą. Oba enzymy są indukowane w wielu tkankach przez różnorodne związki, m.in. izotiocyjaniany. Odrębną grupę stanowią enzymy naprawcze DNA, które umożliwiają naprawę uszkodzonego materiału genetycznego, chroniąc organizm przed rozwojem choroby nowotworowej. Dodatkową ochronę w obronie organizmu przed szkodliwymi substancjami stanowi obecność związków o aktywności przeciwutleniającej. Związki zawarte w kapuście wykazują zarówno właściwości przeciwutleniające, jak również indukują enzymy II fazy detoksykacji.Przeprowadzone badania miały na celu zbadanie zdolności naturalnej mieszaniny fitozwiązków zawartych w sokach z kapusty świeżej i kiszonej do indukcji enzymów II fazy detoksykacji (GST i DT-diaforazy) oraz enzymów naprawczych DNA w wybranych liniach komórek nowotworowych. Oznaczono również całkowitą zawartość izotiocyjanianów mających wpływ na indukcję wspomnianych enzymów, a także określono aktywność przeciwutleniającą wspomnianego warzywa. Indukcję enzymów II fazy detoksykacji zbadano w oparciu o techniki spektrofotometryczne, natomiast do oceny indukcji enzymów naprawczych DNA wykorzystano tzw. test kometowy. Całkowitą zawartość izotiocyjanianów w sokach z kapusty oznaczono przy użyciu metody Zhanga, a do oznaczenia całkowitej aktywności przeciwutleniającej zastosowano testy: ABTS, DPPH i Folina-Ciocalteu'a.Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, że związki zawarte w sokach z kapust świeżej i kiszonej wykazują zdolność do indukcji enzymów II fazy detoksykacji (GST i DT-diaforazy) w liniach komórek nowotworowych HT-29 i HepG2 oraz indukcji enzymów naprawczych DNA w linii komórek HT-29. ITC zawarte zarówno w soku ze świeżej, jak również kiszonej kapusty indukują aktywność wspomnianych wyżej enzymów. W przypadku aktywności przeciwutleniającej soki z kapusty kiszonej charakteryzują się wyższą aktywnością.
Autorzy
- Anna Śmiechowska,
- Anita Piasek link otwiera się w nowej karcie ,
- Karina Czapiewska link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Agnieszka Bartoszek-Pączkowska link otwiera się w nowej karcie ,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2008