Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines

Mechanizmami przeciwrakotwórczego działania związków zawartych w kapuście jest m.in. metaboliczna aktywacja enzymów II fazy detoksykacji, indukcja enzymów naprawczych DNA oraz aktywnośc przeciwutleniająca. Do enzymów II fazy odtruwania należą m.in. S-transferazy glutationowe (GST) oraz oksydoreduktaza chinonowa NQO1 zwana też DT-diaforazą. GST katalizują reakcję sprzęgania glutationu z wieloma różnymi typami ksenobiotyków, ułatwiając w ten sposób eliminację szkodliwych związków z organizmu. Natomiast oksydoreduktaza chinonowa katalizuje dwuelektrodową redukcję chinonów, imin chinonów oraz tlenków azotu, odgrywając zatem istotna rolę w komórkowej obronie przed kancerogenezą. Oba enzymy są indukowane w wielu tkankach przez różnorodne związki, m.in. izotiocyjaniany. Odrębną grupę stanowią enzymy naprawcze DNA, które umożliwiają naprawę uszkodzonego materiału genetycznego, chroniąc organizm przed rozwojem choroby nowotworowej. Dodatkową ochronę w obronie organizmu przed szkodliwymi substancjami stanowi obecność związków o aktywności przeciwutleniającej. Związki zawarte w kapuście wykazują zarówno właściwości przeciwutleniające, jak również indukują enzymy II fazy detoksykacji.Przeprowadzone badania miały na celu zbadanie zdolności naturalnej mieszaniny fitozwiązków zawartych w sokach z kapusty świeżej i kiszonej do indukcji enzymów II fazy detoksykacji (GST i DT-diaforazy) oraz enzymów naprawczych DNA w wybranych liniach komórek nowotworowych. Oznaczono również całkowitą zawartość izotiocyjanianów mających wpływ na indukcję wspomnianych enzymów, a także określono aktywność przeciwutleniającą wspomnianego warzywa. Indukcję enzymów II fazy detoksykacji zbadano w oparciu o techniki spektrofotometryczne, natomiast do oceny indukcji enzymów naprawczych DNA wykorzystano tzw. test kometowy. Całkowitą zawartość izotiocyjanianów w sokach z kapusty oznaczono przy użyciu metody Zhanga, a do oznaczenia całkowitej aktywności przeciwutleniającej zastosowano testy: ABTS, DPPH i Folina-Ciocalteu'a.Z przeprowadzonych doświadczeń wynika, że związki zawarte w sokach z kapust świeżej i kiszonej wykazują zdolność do indukcji enzymów II fazy detoksykacji (GST i DT-diaforazy) w liniach komórek nowotworowych HT-29 i HepG2 oraz indukcji enzymów naprawczych DNA w linii komórek HT-29. ITC zawarte zarówno w soku ze świeżej, jak również kiszonej kapusty indukują aktywność wspomnianych wyżej enzymów. W przypadku aktywności przeciwutleniającej soki z kapusty kiszonej charakteryzują się wyższą aktywnością.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język
angielski
Rok wydania
2008

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "The influence of fresh cabbage and sauerkraut juices on the activity of protective enzymes in human cell lines" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie