W związku z koniecznością oznaczania szeregu zanieczyszczeń w próbkach środowiskowych i biologicznych, doszło do rozwoju licznych technik i metod analitycznych. Pomimo tych osiągnięć przed analityką nadal stoją liczne wyzwania. Jednym z nich jest oznaczanie pozostałości pestycydów i PCB w próbkach żywności. Najbardziej zaawansowane metody analityczne składają się z wielu etapów, co przekłada się, przede wszystkim, na duże nakłady czasowe. Duże wyzwanie stanowi określenie stężenia zanieczyszczeń łatwo rozpuszczalnych w złożonych matrycach, szczególnie przy dużym udziale substancji przeszkadzających. Co więcej, związki będące przedmiotem badań występują w śladowych ilościach. Dlatego podstawowym etapem w analizie żywności pod kątem zawartości pestycydów i polichlorowanych bifenyli jest przygotowanie próbki, polegające, przede wszystkim, na wzbogaceniu analitów, a także na usunięciu substancji przeszkadzających.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1080/10408390701761878
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2008