Celem pracy było określenie przeżywalności wybranych bakterii gramdodatnich i gramujemnych poddanych działaniu podwyższonego ciśnienia w zakresie od 60 do 193 MPa w ujemnej temperaturze. Wrażliwość bakterii na zwiększone ciśnienie zależy od fazy wzrostu w jakiej się one znajdują. Z reguły bakterie gramdodatnie są bardziej odporne na ciśnienie niż bakterie gramujemne. Wykazano, że różnice w odporności pojawiają się nie tylko pomiędzy gatunkami, ale także pomiędzy szczepami w obrębie jednego gatunku. Zaznacza się również tendencja, że mikroorganizmy psychrofilne (i prawdopodobnie termofilne) są bardziej podatne na działanie ciśnienia w ujemnej temperaturze niż mezofilne.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2008
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Effect of high pressure of selected bacteria at subzero temperature" link otwiera się w nowej karcie