Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal

Celem pracy było określenie optymalnych warunków otrzymywania żelatyny z różnych rodzajów odpadów powstających podczas obróki wstępnej lub przetwarzania surowców rybnych. Wydajność ekstrakcji żelatyny w 45°C z surowych skór łososia i kręgosłupów wynosiła 71-75% oraz 86% ze skór łososia wędzonego. W przypadku skór z marynowanego i solonego śledzia przemianie do żelatyny ulegało w tych warunkach około 100% kolagenu. Optymalny czas ekstrakcji w 45°C wynosił od 15 do 60 min w zależności od rodzaju odpadów. Analiza SDS-PAGE wykazała, że otrzymane żelatyny rybne były znacznie mniej zdegradowane niż żelatyna wieprzowa.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
Język
angielski
Rok wydania
2008

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Effect of extracting time and temperature on yeild of gelatin from different fish offal" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie