Celem pracy było określenie optymalnych warunków otrzymywania żelatyny z różnych rodzajów odpadów powstających podczas obróki wstępnej lub przetwarzania surowców rybnych. Wydajność ekstrakcji żelatyny w 45°C z surowych skór łososia i kręgosłupów wynosiła 71-75% oraz 86% ze skór łososia wędzonego. W przypadku skór z marynowanego i solonego śledzia przemianie do żelatyny ulegało w tych warunkach około 100% kolagenu. Optymalny czas ekstrakcji w 45°C wynosił od 15 do 60 min w zależności od rodzaju odpadów. Analiza SDS-PAGE wykazała, że otrzymane żelatyny rybne były znacznie mniej zdegradowane niż żelatyna wieprzowa.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie z listy filadelfijskiej
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2008