Repozytorium publikacji - Politechnika Gdańska

Ustawienia strony

english
Repozytorium publikacji
Politechniki Gdańskiej

Treść strony

Drożdżowe systemy ekspresyjne jako narzędzie nowoczesnej mikrobiologii przemysłowej

Drożdże łączą zalety prokariotycznych i eukariotycznych systemów ekspresyjnych. Charakteryzuje je szybki wzrost, osiągają też znacznie większą biomasę w porównaniu z bakteriami. W odróżnieniu od bakterii, drożdże zdolne są do przeprowadzania modyfikacji posttranslacyjnych białek. Kolejną zaletą drożdżowych systemów ekspresyjnych jest zdolność komórek drożdżowych do sekrecji białek do pożywki hodowlanej. W laboratoriach naukowych i przemyśle jako pierwszy zastosowany został system drożdżowy Saccharomyces cerevisiae. Nie spełnia on jednak w pełni wymagań nowoczesnych biotechnologii ze względu na niski poziom produkcji i sekrecji białek, niestabilność plazmidów rekombinantowych, czy hiperglikozylację heterologicznych polipeptydów. Przezwyciężenie tych problemów umożliwiło opracowanie systemów ekspresyjnych opartych o inne gatunki drożdży. W tym artykule opisane są systemy ekspresyjne Pichia pastoris, Hansenula polymorpha, Arxula adeninivorans i Yarrowia lipolytica. Przedstawione są również przykłady białek i innych metabolitów produkowanych z wykorzystaniem rekombinantowych szczepów drożdży.

Autorzy

Informacje dodatkowe

Kategoria
Publikacja w czasopiśmie
Typ
artykuły w czasopismach recenzowanych i innych wydawnictwach ciągłych
Język
polski
Rok wydania
2008

Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Drożdżowe systemy ekspresyjne jako narzędzie nowoczesnej mikrobiologii przemysłowej" link otwiera się w nowej karcie

Portal MOST Wiedzy link otwiera się w nowej karcie