Silication of potato starch was performed by microwave irradiation and convectional heating of starch with sodium metasilicate. The study has shown that microwaves offered more selective silication thanconvectional heating. Depending on the dose of metasilicate products of either monoesterification or crosslinking esterification were formed. Increase in the amount of the silicating agent favoured crosslinking of starch. In the case of microwave irradiation, the C-O-SiO2Na moieties were formed, whereas the convectional heating generated the C-O-Si-O-Si-O-C crosslinks.
Autorzy
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1016/j.carbpol.2009.01.025
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2009
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Microwave-assisted silication of potato starch" link otwiera się w nowej karcie