The nutritional and bioactive values of Korean white lotus cultivars (Muan, Chungyang, and Garam)extracted with methanol, water, and acetone solvents were evaluated by the contents of their bioactive compounds and antioxidant activity determined by ABTS, CUPRAC, FRAP, DPPH, and β-carotene-linoleic acid assays. HPLC, fluorometry, and FTIR spectroscopy were employed for evaluation of polyphenols and fatty acids. All lotus cultivar extracts possessed high amounts of total phenolics, ascorbic acid, proteins, and fatty acids and exhibited high levels of antioxidant activity, which were higher in water than in organic solvents. The significant highest content of the above-mentioned indices and biological activity were recorded in the Chungyang cultivar. Therefore, all studied Korean white lotus cultivars and in particular Chungyang could be recommended as effective nutritional and bioactive products, however, after investigation on humans.
Autorzy
- Yong-Seo Park,
- Korsak Towantakavanit,
- prof. dr hab. inż. Jacek Namieśnik link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. Magdalena Śliwka-Kaszyńska link otwiera się w nowej karcie ,
- dr hab. inż. Barbara Kusznierewicz link otwiera się w nowej karcie ,
- dr inż. Katarzyna Kozłowska-Tylingo link otwiera się w nowej karcie ,
- Hanna Leontowicz,
- Maria Leontowicz,
- Alma Leticia Martinez-Ayala,
- Shela Gorinstein
Informacje dodatkowe
- DOI
- Cyfrowy identyfikator dokumentu elektronicznego link otwiera się w nowej karcie 10.1021/jf900016d
- Kategoria
- Publikacja w czasopiśmie
- Typ
- artykuł w czasopiśmie wyróżnionym w JCR
- Język
- angielski
- Rok wydania
- 2009
Źródło danych: MOSTWiedzy.pl - publikacja "Partial characterization of three Korean white lotus cultivars" link otwiera się w nowej karcie